Lompat ke isi kandungan

Penentuan Pertalian Dalam Penjadualan Projek

13/01/2012

Sepanjang pengalaman saya menyemak jadual kerja yang dikemukakan oleh kontraktor untuk kelulusan, secara am saya dapati penetapan pertalian antara aktiviti dibuat semata-mata bagi mendapatkan “Tarikh Siap” sama seperti dalam kontrak. Sama ada aktiviti boleh dilaksana mengikut perancangan atau tidak, lain cerita (tidak menjadi isu). Ini antara sebab mengapa penjadualan projek tidak menyumbang kepada penyiapan projek mengikut jadual. Tak kiralah perisian apa yang dipakai, MS Project ke, Primavera ke?

Dalam penjujukan aktiviti (activity sequencing), setiap aktiviti perlu ada aktiviti yang mendahului atau menyusulnya (kecuali aktiviti “Mula”, tiada pendahulu; aktiviti “Siap”, tiada penyusul). Ada empat jenis pertalian yang digunakan dalam penjujukan aktiviti; Siap-ke-Mula (FS); Mula-ke-Siap (SF); Mula-ke-Mula (SS); dan Siap-ke-Siap (FF).

Pertalian yang biasa digunakan dalam penjadualan projek adalah FS. Ada organisasi yang tidak menggalakkan penggunaan pertalian selain dari FS kerana ia lebih sukar untuk ditafsir dan diurus.

Pertalian tersebut dibincang di bawah, terlebih dahulu anggap ada dua aktiviti iaitu “A” dan “B”:

FS – Aktiviti “B” tak boleh mula selagi Aktiviti “A” tidak siap. Contoh:

Aktiviti A: Ikat bata.
Aktiviti B: Lepa bata.

Pertalian FS menetapkan kerja melepa bata tidak boleh mula selagi kerja ikat bata tidak siap.

SF – Aktiviti “A” perlu dimulakan barulah Aktiviti “B” siap. Pertalian yang jarang digunakan. Di bawah contoh mudah yang dapat saya fikirkan:

Aktiviti A: Peperiksaan.
Aktiviti B: Ulangkaji pelajaran.

Pertalian SF menggambarkan ulangkaji pelajaran akan siap bila peperiksaan dah bermula.

SS – Aktiviti “A” perlu dimulakan sebelum Aktiviti “B” boleh dimulakan. Contoh:

Katakan anda nak pasang kertas dinding (wallpaper) di dinding ruang tamu dan cat di dinding dapur, untuk memendekkan tempoh kedua-dua aktiviti mesti bermula pada masa yang sama.

Aktiviti A: Cat dinding.
Aktiviti B: Pasang kertas dinding.

Anda mungkin sudah bersedia untuk memasang kertas dinding di ruang tamu. Namun begitu pertalian SS menetapkan ianya tidak boleh bermula sehingga kerja mengecat dinding dapur bermula.

FF – Bermaksud Aktiviti “A” perlu siap sebelum Aktiviti “B” boleh disiapkan. Pertalian ini pun jarang digunakan. Contoh:

Anda mahu sediakan “Method Statement”, penulis dan penyuntingnya perlu bekerja sebagai satu pasukan sehingga “Method Statement” siap.

Aktiviti A: Menulis “Method Statement”.
Aktiviti B: Menyunting “Method Statement”.

Kerja suntingan bermula apabila kerja penulisan telah mencapai kemajuan tertentu. Kerja menyunting boleh siap hanya bila kerja penulisan telah siap. Biasanya dalam pertalian jenis ini mesti ada “Lag”. Dalam contoh ini, Aktiviti “B” siap lewat sikit dari Aktiviti “A” – ada “Lag”.

Satu lagi contoh FF dengan “Lag”: Anda boleh sapu cat lapisan kedua tanpa perlu menunggu keseluruhan cat lapisan pertama kering, tetapi anda tak boleh selesai menyapu lapisan kedua sehingga kesemua lapisan pertama kering.

Diharap catatan ini dapat membantu pembaca dalam penyediaan Program Kerja (CPM).

Advertisements

Tinggalkan Komen/Maklumbalas

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: