Lompat ke isi kandungan

Kumpulan Proses Pengurusan Projek

25/12/2012

Apa itu projek?  Ia adalah satu set aktiviti yang saling berkaitan untuk mencapai matlamat tertentu, dalam tempoh masa tertentu untuk mewujudkan satu produk atau perkhidmatan yang unik.

Apa bezanya dengan operasi? Operasi adalah satu proses yang berterusan dan berulang-ulang untuk mewujudkan sesuatu produk atau perkhidmatan.

Apa itu pengurusan projek? Aplikasi ilmu pengetahuan, kemahiran, alat dan teknik ke atas proses pengurusan atau aktiviti projek untuk mencapai objektif projek. Objektif projek lazimanya siap ikut jadual, kos dan kualiti serta memenuhi atau melebihi jangkaan pelanggan.

Buku panduan pengurusan projek, “Project Management Body of Knowledge (PMBoK)” yang diterbitkan oleh Institut Pengurusan Projek, Amerika Syarikat (PMI)  membahagikan proses pengurusan projek kepada lima kumpulan atau fasa (kitar hayat projek) seperti berikut:

Proses Pemulaan: Mentakrifkan dan memberi kuasa pelaksaan projek.

Proses Perancangan: Mentakrifkan dan memurnikan objektif dan merancang tindakan yang diperlukan untuk mencapai objektif dan skop projek.

Proses Pelaksanaan: Majoriti bajet projek akan dibelanjakan dalam melaksanakan kumpulan proses ini. Proses melibatkan integrasikan pekerja dan sumber-sumber lain untuk melaksana pelan pengurusan projek bagi sesuatu projek.

Proses Pemantauan & Kawalan: Bukan hanya melibatkan pemantauan dan kawalan kerja yang dilakukan dalam kumpulan proses ini tetapi juga memantau dan mengawal usaha keseluruhan proses projek supaya tindakan pembetulan yang tepat pada masanya boleh diambil.

Proses Penutupan: Memuktamad dan mengesahkan penerimaan serahan projek.

Setiap kumpulan mempunyai proses (aktiviti) yang berkaitan, dan kadang-kadang fasa akan bertindih. Fasa dalam konteks ini berbeza dengan fasa pembinaan projek seperti Fasa 1, Fasa 2 dll. Fasa tersebut selalunya berjujukan dan ada kalanya bertindih. Setiap fasa akan diakhiri dengan penerimaan produk. Dalam melaksana projek terdapat kekangan yang dikenali dengan kekangan tiga serangkai – kos, masa dan skop.

Advertisements
No comments yet

Tinggalkan Komen/Maklumbalas

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: